Keuken tabletten: wat is het verschil tussen dekton, composiet en natuursteen?

Bij het ontwerpen van een keuken speelt de keuze van het werkblad een cruciale rol. Het werkblad moet niet alleen mooi zijn, maar ook bestand tegen de dagelijkse uitdagingen zoals vlekken, krassen en hitte. In deze blogpost vergelijken we drie populaire materialen voor keuken tabletten: Dekton, composiet en natuursteen. We zullen de voor- en nadelen van elk materiaal bespreken, evenals hun prestaties op het gebied van vlekbestendigheid, krasbestendigheid en hittebestendigheid.

Wat is Dekton?

Dekton is een ultracompact materiaal dat wordt gemaakt door middel van een technologie die natuursteen nabootst, maar dan versneld. Het wordt geproduceerd door een mix van grondstoffen zoals glas, porselein en kwarts onder hoge druk en temperatuur samen te persen.

Voordelen van Dekton

 • Hoge vlekbestendigheid: Dekton is niet-poreus, wat betekent dat vlekken van wijn, koffie, olie en andere vloeistoffen geen kans maken om in het materiaal door te dringen.
 • Zeer krasbestendig: Dankzij de harde en dichte structuur is Dekton extreem bestand tegen krassen. Dit maakt het ideaal voor intensief gebruik in de keuken.
 • Uitstekende hittebestendigheid: Dekton kan extreme hitte weerstaan zonder schade, waardoor hete pannen direct op het oppervlak kunnen worden geplaatst.

Nadelen van Dekton

 • Kwetsbaarheid bij installatie: Door de hardheid kan Dekton tijdens de installatie en transport breken als het niet goed wordt behandeld.
 • Hogere kosten: Dekton is meestal duurder dan andere werkbladen, wat het minder toegankelijk maakt voor sommige huishoudens.

Wat is Composiet?

Composiet werkbladen, vaak gemaakt van kwartscomposiet, bestaan uit een mix van natuurlijk kwarts, harsen en pigmenten. Dit materiaal combineert de voordelen van natuursteen met de praktische voordelen van synthetische materialen.

Voordelen van Composiet

 • Goede vlekbestendigheid: Composiet is ook niet-poreus en daardoor bestand tegen veelvoorkomende keuken vlekken.
 • Hoge krasbestendigheid: Hoewel iets minder krasbestendig dan Dekton, biedt composiet nog steeds een uitstekende bescherming tegen krassen.
 • Redelijke hittebestendigheid: Composiet kan goed tegen hitte, maar extreme temperaturen kunnen schade veroorzaken. Het is raadzaam om onderzetters te gebruiken voor hete pannen.

Nadelen van Composiet

 • Verkleuring door UV-licht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot verkleuring van het composiet oppervlak.
 • Niet volledig hittebestendig: Ondanks de goede hittebestendigheid is composiet niet immuun voor thermische schokken, wat kan leiden tot barsten of schade.

Wat is Natuursteen?

Natuursteen, zoals graniet en marmer, is een natuurlijk gevormd materiaal dat wordt gewonnen uit steengroeven. Elk stuk natuursteen is uniek, met zijn eigen kleuren en patronen.

Voordelen van Natuursteen

 • Unieke esthetiek: Geen twee natuursteen werkbladen zijn hetzelfde, wat zorgt voor een uniek en esthetisch aantrekkelijk keukenblad.
 • Zeer hittebestendig: Vooral graniet is zeer hittebestendig en kan hete pannen zonder problemen verdragen.

Nadelen van Natuursteen

 • Vlekgevoeligheid: Vooral marmer is poreus en kan gemakkelijk vlekken absorberen, wat regelmatig onderhoud en verzegeling vereist.
 • Vatbaar voor krassen: Zachtere natuurstenen zoals marmer zijn gevoelig voor krassen en chips, wat voorzichtigheid in gebruik vereist.
 • Regelmatig onderhoud: Natuursteen moet periodiek worden verzegeld om zijn vlekbestendige eigenschappen te behouden.

Onderhoud en Zorgtips

 • Dekton: Gebruik milde schoonmaakmiddelen en vermijd agressieve chemicaliĆ«n. Door het niet-poreuze karakter is dagelijks schoonmaken met water en zeep vaak voldoende.
 • Composiet: Reinig dagelijks met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht en gebruik altijd onderzetters voor hete pannen.
 • Natuursteen: Periodiek verzegelen is essentieel om vlekken te voorkomen. Gebruik pH-neutrale reinigingsmiddelen en vermijd zure of schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen.

Conclusie

EigenschapDektonComposietNatuursteen
VlekbestendigheidHoogHoogLaag tot Gemiddeld
KrasbestendigheidHoogHoogGemiddeld
HittebestendigheidHoogGemiddeldHoog

Bij het kiezen van het juiste keukenblad is het belangrijk om de specifieke behoeften en levensstijl in overweging te nemen. Dekton biedt de beste algehele prestaties op het gebied van vlekken, krassen en hitte, maar komt met een hoger prijskaartje. Composiet is een uitstekende middenweg met goede prestaties en een breed scala aan esthetische opties. Natuursteen biedt unieke schoonheid en hittebestendigheid, maar vereist meer onderhoud en zorg. Door deze factoren in balans te brengen, kunt u de perfecte keuze maken voor uw keuken.

Deel gerust:

Meer Cornelis Nieuws

Scroll to Top